www.solon-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА П'ятниця, 29 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Солонянський район >> Дніпропетровська МДПІ інформує
Експрес-меседж 03.06.2015
Версія для друку Написати листа
Працівники підрозділу «Фантом» вилучили партію нарковмісних лікарських засобів на суму понад 10 млн. гривень

Податковою міліцією ДФС України спільно з співробітниками СБУ та прикордонною службою України попереджено ввезення з тимчасово неконтрольованих територій великої партії нарковмісних лікарських засобів.
Зокрема, оперативники фіскальної служби зупинили для огляду рейсовий автобус «Донецьк-Київ», що прямував через пункт пропуску «Миколаївка». У ході огляду вантажного відсіку було виявлено 50 кілограмів лікарського препарату «ПАРА-ТРАЛ», до складу якого входить сильнодіюча речовина трамадол.
Наразі вантаж орієнтовною вартістю понад 10 млн. гривень вилучено. Встановлюються особи, причетні до його переміщення, тривають процесуальні дії.


На Дніпропетровщині затримано посадовця ДПІ за отримання хабара у розмірі 2,2 млн. грн.
У результаті скоординованих заходів за участі співробітників Генеральної прокуратури України, СБУ та підрозділів Головного управління власної безпеки ДФС України 27 травня 2015 року в службовому кабінеті затримано «на гарячому» одного із керівників ДПІ у Жовтневому районі м. Дніпропетровська при отриманні незаконної винагороди у сумі 2,2 млн. грн. від керівників одного з комерційних підприємств області. За вказану суму посадовець мав посприяти в закритті кримінального провадження, зареєстрованого за ознаками ухилення від сплати податків.
Того ж дня під час проведення оперативних заходів затримано головного державного інспектора відділу провадження у справах про порушення митних правил Управління аналізу ризиків та протидії порушенням митних правил ГУ ДФС в Одеській області, який вимагав та отримав незаконну винагороду у розмірі 400 дол. США від мешканця Одеської області за припинення розслідування про порушення митних правил.
Затримання відбулося під час обшуків в адміністративних приміщеннях митного поста «Одеса-порт», які співробітники регіонального підрозділу Головного управління власної безпеки ДФС та ГУ МВС в Одеській області проводили у рамках досудового розслідування по кримінальному провадженні (ч. 3 ст. 368 КК України «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»).
Керівництво Державної фіскальної служби України дякує представникам силових підрозділів за взаємодію та проявлений професіоналізм.


Роман Насіров: Нашим головним завданням була стабілізація роботи фіскальної служби
Головним завданням нового керівництва ДФС у перші дні роботи була стабілізація роботи фіскальної служби. Про це заявив Голова ДФС України Роман Насіров під час спільної прес-конференції керівництва служби, яка відбулася 26 травня 2015 року.
«Фіскальна служба потребувала певної стабілізації, розуміння подальших напрямів роботи, формування діалогу з платниками податків. Наші перші кроки дозволили не лише стабілізувати роботу, а й спланувати необхідні зміни, спрогнозувати їх та вже розпочати перші кроки», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров.
За його словами, налагодження дієвої взаємодії безпосередньо всередині служби, з територіальними органами як по податковій, так і по митній лінії дозволили вже протягом першого тижня роботи виявити низку схем ухилення від оподаткування.
«Ми упередили незаконне формування податкового кредиту з податку на додану вартість та ухилення від сплати ПДВ на понад 6 млрд. грн. Лише у Святошинському районі м. Києва виявлено низку підприємств, якими сформовано фіктивний податковий кредит на 4,3 млрд. грн. З цього приводу вже були зроблені відповідні кадрові рішення у Святошинській ДПІ», – підкреслив Роман Насіров.
Також, за словами керівника служби, врегульовані кадрові питання в Головних управліннях Харківської та Львівської областей, Одеської митниці.
Значні кадрові зміни очікують і працівників податкової міліції. За словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, на сьогодні основним завданням є впорядкування та переформатування роботи підрозділів податкової міліції.
«Нами підготовлено серйозні кадрові зміни щодо управлінської та оперативної вертикалі, які дадуть змогу ефективно виконувати наші завдання. Основна робота спрямовуватиметься на боротьбу з конвертаційними центрами, фіктивними податковими кредитами. Ми відслідковуватимемо весь ланцюг від замовника послуг до отримувача готівкових коштів або кредитів, і у разі виявлення порушень притягуватимемо винних до кримінальної відповідальності», – наголосив Сергій Білан.
Іншим напрямом роботи податкової міліції є боротьба з незаконним обігом підакцизних товарів. Так, зокрема, у рамках операції «Акциз» з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму 74 млн. грн., з них лікеро-горілчаної продукції на 15 млн. грн., тютюнової – на 6 млн. грн., спирту – на 5 млн. гривень.
Крім того, ДФС сьогодні працює над упорядкуванням товарообігу у зоні АТО. Так, нещодавно ДФС спільно зі співробітниками СБУ заблокували 170 вантажних автомобілів, які намагалися незаконно перетнути лінію розмежування.
Основним завданням у митному напрямі заступник Голови ДФС Костянтин Лікарчук вважає відновлення керованості системою та пошук фахових керівників.
«Великою проблемою у митниці є кадрове питання. На даний час ми знаходимося у пошуку оптимальної кандидатури на посаду начальника Одеської митниці, її керівного складу, особливо тих осіб, які займатимуться тарифами та будуть боротися з контрабандою, начальників митних постів. Плануємо завершити цю роботу вже найближчим часом», – зазначив Костянтин Лікарчук.
Стратегічно свою роботу фахівці митниці спрямовуватимуть на перекриття «чорних схем», яких є досить багато. Але, за словами Костянтина Лікарчука, у цьому напрямі не все залежить від ДФС. Потрібно співпрацювати і координувати свою діяльність з Державною прикордонною службою та СБУ.
Серед інших першочергових завдань, над якими працює фіскальна служба, Голова ДФС Роман Насіров визначив удосконалення критеріїв для отримання автоматичного відшкодування ПДВ, спрощення форм податкових декларацій, розвиток електронних сервісів, запровадження пілотного проекту щодо впровадження електронної акцизної марки тощо.


З початку поточного року в Єдиному реєстрі зареєстровано 74,7 млн. податкових накладних
Протягом січня – квітня 2015 року в Єдиному реєстрі податкових накладних відповідні документи зареєстрували 175,7 тис. платників. Це на 69,9 відс. більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Кількість документів, зареєстрованих у січні - квітні 2015 року, склала 74,7 млн. накладних з сумою ПДВ понад 286 млрд. грн. Серед них – понад 2,3 млн. податкових накладних, по яких сума ПДВ перевищила 10 тис. грн.
У порівнянні з відповідним періодом минулого року відбулося збільшення загальної кількості зареєстрованих податкових накладних, у тому числі, накладних з сумою ПДВ понад 10 тис. грн., у 4,3 раза та 1,4 раза відповідно.
Нагадуємо, що починаючи з 1 липня 2015 року усі податкові накладні підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних з дотриманням вимог щодо наявності суми податку, обчисленої відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Податкового кодексу України. Детальніше із новаціями електронного адміністрування ПДВ можна ознайомитися на веб-порталі ДФС України.


Підрозділ податкової міліції «Фантом» не допустив забезпечення терористів ДНР засобами зв`язку, оргтехнікою та автозапчастинами
Підрозділом податкової міліції ДФС України «Фантом» спільно зі співробітниками Оперативного управління ГУ ДФС у Луганській області викрито факт фінансування тероризму.
Спільною мобільною групою у складі податківців, співробітників СБУ та прикордонної служби під час спроби перетину лінії розмежування за напрямком руху с. Георгіївка Донецької області – м. Донецьк, зупинено рейсовий автобус «Mersedes-Benz». Під час огляду автівки оперативники фіскальної служби виявили у багажних відсіках та пасажирському салоні засоби телекомунікаційного зв’язку, пристрої мережевого з’єднання, оргтехніку та автозапчастини.
Під час перевірки з’ясувалося, що вантаж належить одному із спільних українсько-турецьких підприємств, зареєстрованих у м. Донецьк. За попередньою інформацією, технічні засоби мали надійти незаконним збройним формуванням для подальшого використання у терористичній діяльності.
Наразі за фактом фінансування тероризму порушено кримінальне провадження за ст. ст.258-5 КК України. Матеріали кримінального провадження передано співробітникам УСБУ в Донецькій області.
За словами Першого заступника Голови ДФС Сергія Білана, впорядкування товарообігу в зоні антитерористичної операції є одним з пріоритетних напрямів роботи податкової міліції. Працівники підрозділу податкової міліції ДФС «Фантом» постійно здійснюють контроль за переміщенням вантажів через лінію розмежування. Це дозволяє упередити незаконне потрапляння на територію, підконтрольну Україні, нелегальних товарів та контрабанди.


У Києві викрито конвертаційний центр, через який було проконвертовано понад 300 млн. гривень
У Києві під час проведення заходів у рамках кримінального провадження податковою міліцією припинено діяльність «конвертаційного центру».
Як з’ясувалося, клієнти центру – легальні підприємства перераховували безготівкові кошти на розрахункові рахунки «фіктивних» підприємств за нібито придбані цінні папери (акції, облігації інвестиційні сертифікації, векселі), а також укладали договори страхування і перестрахування фінансових ризиків. Кошти в подальшому знімали готівкою учасники центру для їх передачі замовникам, за винятком 1,5-3,5% конвертації.
Орієнтовний обіг проконвертованих коштів склав понад 300 млн. гривень.
20 травня 2015 року проведено 9 обшуків в офісних приміщеннях, за місцями проживання фігурантів та в їх автомобілях, де вилучено 74 печатки, 2 печатки нерезидентів та інші докази, що підтверджують їх протиправну діяльність.
За словами першого заступника Голови ДФС України Сергія Білана, ДФС має всі необхідні ресурси для того, щоб побороти таке суспільно небезпечне явище, як конвертаційні центри. Активна робота в даному напрямі триває.


Розпочато підготовчий процес приєднання України до спільної транзитної системи ЄС
Особливості підготовчого процесу приєднання України до спільної транзитної системи ЄС розглядалися під час першого засідання Наглядової ради з приєднання до СТС, яка створена на базі Державної фіскальної служби України.
Представники Урядового офісу з питань євроінтеграції, Мінфіну, Мінекономрозвитку, ДФС України, а також ЄС та Посол Литовської Республіки обговорили комплекс заходів правового, організаційного, структурного та фінансового характеру, які необхідно буде вжити Україні протягом наступних декількох років на шляху приєднання до СТС (спільної транзитної системи).
«Приєднання до спільної транзитної системи передбачено Угодою про асоціацію Україна-ЄС. Це сприятиме розвитку торговельно-економічних відносин між нашою країною та Європейським Співтовариством, оскільки значно прискорить митні процедури та забезпечить ефективну протидію контрабанді», - наголосив заступник Голови ДФС Костянтин Лікарчук.
Він також додав, що підготовчий процес відбуватиметься за активної співпраці з бізнесом та за підтримки ЄС.
Експерт ЄС Вітеніс Алішаускас, який з січня 2015 року співпрацює з ДФС, зазначив, що ЄС готовий надавати експертну та іншу практичну допомогу в розробці нормативно-правових документів, обміні досвідом, навчанні працівників митних органів, проведенні тестового використання СТС тощо.
У свою чергу Костянтин Лікарчук подякував Литві за підтримку фіскальної служби у виконанні Угоди про асоціацію Україна-ЄС у частині митної справи, зокрема, запровадженні уповноваженого економічного оператора, контролі митної вартості, пост-аудит контролі та управлінні ризиками.
Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс відзначив добрі традиції литовсько-української співпраці у митній сфері та підтвердив готовність своєї країни до її подальшого розвитку.
За результатами засідання Наглядова рада схвалила План заходів з приєднання України до спільної транзитної системи.
Довідково:
Спільна транзитна системи (Європейська нова комп’ютеризована транзитна система (New Computerised Transit System - NCTS) – послідовність обміну електронними даними про товари, що переміщуються транзитом, між усіма митними органами-учасниками транзиту, а також митними органами та суб’єктами ЗЕД.


Протягом січня - квітня 2015 року Контакт - центром ДФС надано понад 518 тис. відповідей на запитання платників податків
З початку 2015 року Контакт-центром Державної фіскальної служби надано 518,4 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. Більшість з них надано у телефонному режимі - 500,1 тис. Електронною поштою та факсом надано 16,1 тис. відповідей. З використанням автовідповідача користувачі отримали 2,2 тис. відповідей на свої запитання.
Найчастіше суб`єктів господарювання цікавили питання податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств.
Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства відповіді надаються з використанням Бази знань. Це автоматизована база уніфікованих відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян, яка постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані.
У січні-квітні 2015 року з використанням Бази знань платникам податків було надано 288 письмових консультацій. Станом на 1 травня База знань налічує 12,8 тис. запитань - відповідей.
Для зручності суб`єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.
З початку року за допомогою ЗІР самостійно знайшли відповіді на свої запитання 963,8 тис. клієнтів офіційного веб-порталу ДФС.


Затримано 1000 тонн незаконно ввезених нафтопродуктів
Як повідомив Перший заступник Голови ДФС України Сергій Білан, співробітниками податкової міліції спільно з прикордонниками в ході проведення операції "Рубіж" припинено схему злочинної діяльності, яка пов’язана з контрабандою на територію України та подальшим незаконним обігом підакцизних товарів - нафтопродуктів.
Так, в ході розслідування кримінального провадження задокументовано факт контрабанди підакцизних товарів на територію України, яка здійснювалась спеціалізованими суднами через причали одного із портів на півдні України. Незаконно отримані нафтопродукти, які ввезено на територію України без сплати акцизного податку, транспортувались та зберігались на вищевказаних суднах та в подальшому реалізовувались через мережу АЗС, розташованих в Одеській та Миколаївській областях, а також за готівку ряду автотранспортних підприємств.
В ході спецоперації, за результатами проведених слідчих дій затримано 3 судна з понад 1000 тонн незаконно ввезених нафтопродуктів, орієнтовною вартістю біля 20 млн. гривень.
"На певному етапі одне із суден, яке перебувало на рейді раптово почало набирати швидкість, з метою втечі в нейтральні води. Професіональними та скоординованими діями працівників податкової міліції та прикордонників спробу втечі було заблоковано. Користуючись нагодою, дякую колегам з Державної прикордонної служби за співпрацю" - зазначив Сергій Білан
Наразі триває досудове розслідування. Вживаються вичерпні заходи, спрямовані на встановлення усього кола причетних до незаконного обігу підакцизних товарів осіб, з метою притягнення їх до відповідальності та відшкодування завданих державі збитків.
В рамках боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів, у т.ч. нафтопродуктів, підрозділами податкової міліції в травні поточного року було розпочато загальнодержавні операції "Нафтопродукт – 2015" та "Рубіж" - зазначив Перший заступник Голови ДФС України Сергій Білан.


До відома платників податків та громадян!
Для зручності суб’єктів господарювання та громадян, які телефонують до Контакт-центру ДФС з мобільних телефонів, розглядається можливість впровадження єдиного мобільного номера для абонентів мобільного зв’язку Лайф, Київстар та МТС-Україна, із збереженням існуючого багатоканального номера Контакт-центру ДФС. Вартість дзвінків до Контакт-центру ДФС на такий номер здійснюватиметься відповідно до встановлених тарифів зазначених операторів мобільного зв’язку.
Для визначення думки суб’єктів господарювання та громадян щодо доцільності впровадження єдиного мобільного номера для отримання інформаційно-довідкових послуг Контакт-центру ДФС, на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у розділі «Опитування» розміщено питання та варіанти відповідей.
Термін проведення опитування – з 22 травня до 15 червня 2015 року.
Просимо взяти участь та висловити свою думку.


Податковою міліцією ДФС припинено діяльність підпільного міні-НПЗ у Дніпропетровській області
У ході операції «Нафтопродукт-2015» у Дніпропетровській області припинено діяльність підпільного цеху (міні-НПЗ) з виробництва фальсифікованих паливно-мастильних матеріалів, які реалізовувались через мережу АЗС у Дніпропетровській та Запорізькій областях.
У результаті проведених обшуків вилучено 1,3 тис. тонн паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 24,9 млн. гривень, необліковані грошові кошти у сумі 3,2 млн. грн., 8 печаток підприємств та оргтехніку.
Тривають слідчі дії.


Інформаційним порталом ДФС користуються майже 940 тис. суб’єктів господарювання
З початку року однією з найбільш запитуваних послуг для платників податків – користувачів Інформаційного порталу Державної фіскальної служби стало надання виписки з Єдиного реєстру податкових накладних, як покупцю так і продавцю. За січень – квітень 2015 року стосовно цієї тематики було опрацьовано майже 8,3 млн. запитів платників податків.
Також актуальним залишилось надання інформації з реєстру платників ПДВ стосовно наявності платників ПДВ у зазначеному реєстрі. Протягом 4 місяців поточного року порталом ДФС опрацьовано понад 19,8 тис. таких запитів.
Крім того, не менш запитуваною є послуга з укладання договору з територіальними органами ДФС України „Про визнання електронних документів”. З початку 2015 року було оформлено майже 306,5 тис. таких електронних договорів.
Для інформування платників стосовно наявності податкових ризиків та заходів щодо їх усунення фахівцями Державної фіскальної служби створене та використовується автоматизоване програмне забезпечення з формування електронних повідомлень „Податковий асистент”.
Ще одним сервісом для інформаційної підтримки та технічної допомоги платникам податків у ДФС України є call-центр, яким у січні – квітні поточного року надано 94,1 тис. консультацій з питань подання в електронному вигляді податкової звітності та реєстрації податкових накладних.
Також протягом минулого року Інформаційним порталом опрацьовано майже 106,1 тис. електронних повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах.
Станом на 1 травня 2015 року Інформаційний портал ДФС України налічує понад 934,4 тис. користувачів.


З початку року слідчі ДФС Дніпропетровщини повернули до бюджету 18,4 млн. грн.
Впродовж січня – квітня 2015 року у слідчих Головного управління ДФС у Дніпропетровській області перебувало 366 кримінальних проваджень.
Досудове розслідування закінчено з 89 кримінальних проваджень, з яких до суду направлено 44. З обвинувальним актом до суду направлено 29 cправ. Також, 15 кримінальних проваджень слідчими направлено до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, з яких 11 проваджень - на підставі ч.4 ст.212 КК України, у зв’язку із відшкодуванням збитків під час досудового розслідування.
Крім того, за 4 місяці поточного року за підслідністю скеровано 63 кримінальних провадження, приєднано до інших проваджень – 42, зупинено - 3.
Тож, завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровщини протягом чотирьох місяців 2015 року збитки, нанесені державі, відшкодовані у розмірі 18,4 млн. грн.


З початку року місцеві скарбниці Дніпропетровської області поповнились майже на 3,7 мільярдів гривень
Це на 665 млн. грн., або на 22 відсотки більше, ніж за січень - квітень минулого року.
Як і торік, головним джерелом наповнення місцевої казни Дніпропетровського регіону залишається податок на доходи фізичних осіб. З початку року цього податку мобілізовано 1 млрд. 743 млн. грн., або 47,2 відсотки від загальних надходжень.
Від плати за землю надійшло 734 млн. грн., що на 125,4 млн. грн. більше, ніж у січні – квітні 2014 року. Податку на прибуток суб’єктами господарювання сплачено майже 480 млн. грн., що на 455,4 млн. грн. більше фактичних надходжень минулого року.
Представники малого та середнього бізнесу сплатили 247,5 млн. грн. єдиного податку. Цей показник на 64,6 млн. грн. перевищує надходження чотирьох місяців 2014 року.


Чи потрібно сільгоспвиробникам застосовувати реєстратори розрахункових операцій?
У 2015 році сільгоспвиробник надає сільськогосподарські послуги, які підпадають під спеціальний режим (оранка, сівба та інше). Замовник розраховується готівкою.
РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Таким чином підприємства, які надають послуги та проводять розрахункові операції в готівковій формі, мають застосовувати РРО.


Чи застосовують фізичні особи-підприємці при здійсненні діяльності РРО?
Згідно з п.296.10 ст.296 ПКУ платники єдиного податку 2 і 3 груп (фізичні особи - підприємці) при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також платники єдиного податку 1 групи не застосовують РРО.
Вимоги щодо застосування РРО набирають чинності:
- для платників єдиного податку 3 групи - з 01.07.2015;
- для платників єдиного податку 2 групи - з 01.01.2016 (абз.5 п.1 розд.ІІ «Перехідні положення» Закону України від 28 грудня 2014 року № №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»).


Сума доходів нерезидента, з якої утримується та сплачується податок на прибуток, за договором, що укладено в іноземній валюті, визначається виходячи з офіційного курсу НБУ на дату виплати таких доходів
Податковим кодексом України встановлено, що резидент або постійне представництво нерезидента, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у підпункті 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 цього Кодексу, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності. Наведені положення викладено у підпункті 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу.
Оскільки податок з доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, сплачується до бюджету під час виплати таких доходів на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України), то сума доходів, з якої утримується та сплачується податок, визначається виходячи з офіційного курсу Національного банку України на дату виплати таких доходів.
Відповідне питання – відповідь розміщено у категорії 102 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» офіційного веб-порталу ДФС України


Про пільги з податку на прибуток підприємств
Податковим кодексом України в редакції, чинній з 01.01.2015, передбачено звільнення від оподаткування прибутку підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів (на підставі пункту 142.1 статті 142 цього Кодексу), та застосування на період до 1 січня 2016 року ставки 0 відсотків для платників податку на прибуток, які відповідають критеріям, визначеними у пункті 16 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу.
Нагадуємо платникам податку, що пільги, які було передбачено статтею 154 та підпунктами 15-22 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу у редакції, чинній до 01.01.2015, скасовано Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».


Платникам про розмір орендної плати
Дніпропетровська ОДПІ звертає увагу платників, що Законом України від 27 березня 2014 року N 1166-VII "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", внесено зміни до ст. 288 Податкового кодексу України. Зокрема, встановлено граничні розміри орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі – орендна плата) для всіх категорій земельних ділянок.
Так, відповідно до п. 288.1 ст. 288 Податкового кодексу підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.
Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу:
- не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки;
- не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.
Тобто норми ст. 288 Кодексу встановлюють мінімальні та максимальні межі розміру орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності у відсотках до нормативної грошової оцінки.
При цьому, якщо сума річного платежу за договором оренди землі є меншою, ніж сума платежу визначена п. 288.5 ст. 288 Податкового кодексу, то річна сума орендної плати, що підлягає перерахуванню до бюджету, повинна бути 3 відсотки від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Крім того всім платникам, у яких договір орендної плати за землю не відповідає вимогам п. 288.5 ст. 288 Кодексу, слід звернутися до органу виконавої влади з приводу приведення його у відповідність до норм законодавства.
До речі, за 4 місяці поточного року платниками Дніпропетровської ОДПІ сплачено до бюджету 17,8 млн. грн. плати за землю.


До послуг платників – надійний електронний сервіс «ЗІР»
Дніпропетровська ОДПІ нагадує платникам, що з метою підвищення ефективності консультаційно-роз’яснювальної роботи з питань оподаткування, державної митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронного цифрового підпису та інших питань законодавства, на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (http://sfs.gov.ua) працює Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР).
Використання «ЗІР», який містить запитання-відповіді з бази знань та письмові консультації, нормативні документи та інформаційні матеріали, надає можливість ознайомлюватись із законодавчими, нормативно-правовими, розпорядчими документами та іншою довідковою інформацією, розміщеною у розділі «Нормативні та інформаційні документи», а також володіти достовірною і повною довідковою інформацією у сфері оподаткування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інформацією стосовно електронного цифрового підпису.
Звертаємо увагу, що з детальною інформацією щодо мети функціонування «ЗІР» та можливостей його використання можна ознайомитись у розділах «Посібник користувача» та «Про ресурс» на головній сторінці «ЗІР».
Крім того на сайті ДФС України працюють ще і такі сервіси: «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», «Реєстр страхувальників», «Електронний кабінет платника податків», «Дані реєстру платників ПДВ», «Електронна звітність», «Пульс», «Електронна митниця» та інші, які дозволяють представникам бізнесу та громадянам звести до мінімуму витрати часу на спілкування з фахівцями фіскальної служби.
Робота сервісів позитивно впливає на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією, шляхом широкого використання інформаційних технологій та сприяє впровадженню державної інформаційної політики.


Про сплату авансових внесків з податку на прибуток у 2015 році
Дніпропетровська ОДПІ нагадує, що Законом України від 28 грудня 2014 року № 71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 1 січня 2015, внесено зміни до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України в частині сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств.
Водночас п. 9 підр. 4 р. ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено, що у січні – грудні 2015 року та січні – травні 2016 року платники зобов’язані сплачувати щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. При цьому сума щомісячних авансових внесків за березень – травень 2016 року обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за 2014 звітний (податковий) рік.
Згідно з п. 57.1 ст. 57 Кодексу, у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року, платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.
Таким чином, сплачувати авансові внески з податку на прибуток у 2015 році буде ще потрібно включно до 29 травня за травень, до 30 червня за червень, до 30 липня за липень, до 28 серпня за серпень, до 30 вересня за вересень, до 30 жовтня за жовтень, до 30 листопада за листопад та до 30 грудня за грудень.


Про перелік країн з низькими ставками податку на прибуток
З 14.05.2015 р. набрало чинності розпорядження Кабінету Міністрів України, яким затверджено оновлений Перелік держав (територій), в яких ставки податку на прибуток (корпоративного податку) на 5 і більше процентних пунктів нижчі, ніж в Україні. Господарські операції з нерезидентами, зареєстрованими в одній з таких держав (територій), належать до категорії контрольованих.
Визнано таким, що втратило чинність, власне розпорядження від 25.12.2013 р. № 1042.
Розпорядження від 14.05.2015 р. № 449-р


Операції з перевезення вантажу з ВЕЗ «Крим»
ДФС України повідомлено, що операції платників податків з постачання послуг з перевезення вантажу автомобільним транспортом з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України оподатковуються ПДВ за ставкою 20%. На дату отримання коштів від замовника перевезення вантажу чи на дату оформлення документа, який підтверджує факт надання послуги з перевезення вантажу, залежно від того, яка з цих подій відбулася раніше, перевізник складає податкову накладну з нарахуванням ПДВ за ставкою 20% на весь обсяг наданих послуг з перевезення вантажу.


Нові зразки марок акцизного податку
З 20.05.2015 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, які запроваджуються з 01.07.2015 р. Постанова від 14.05.2015 р. № 296


Нарахування єдиного внеску на суму заробітної плати (доходів) фізичних осіб
ДФС України повідомлено про порядок нарахування єдиного внеску у разі перебування найманого працівника у трудових відносинах неповний календарний місяць (зокрема, у зв’язку з оплачуваною відпусткою або відпусткою без збереження заробітної плати, у зв’язку з хворобою (тимчасовою непрацездатністю)).
Зазначено, що при нарахуванні заробітної плати фізичним особам, які частину місяця перебували у відпустці без збереження заробітної плати, та нарахована заробітна плата є меншою за мінімальну, підприємство має нарахувати єдиний внесок виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати на місяць.
Лист від 11.03.2015 р. № 5084/6/99-99-17-03-03-15


Застосування понижуючого коефіцієнта
ДФС України повідомлено, що якщо платником за звітний місяць виконано умови застосування понижуючого коефіцієнта, то і застосування коефіцієнта до ставки єдиного внеску при нарахуванні та виплаті заробітної плати за першу половину звітного місяця є правомірним. Якщо ж при остаточному розрахунку виявиться, що умови для застосування понижуючого ко-ефіцієнта до розміру єдиного внеску у звітному місяці не виконано, то, відповідно, застосування зниженої ставки до авансових внесків не є правомірним.
У разі несплати, неповної сплати або несвоєчасної сплати суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), застосовується штраф до платника єдиного внес-ку в розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум.
Лист від 28.04.2015 р. № 15273/7/99-99-17-03-01-17


Вимоги до адміністрування податків, зборів, платежів
З 14.05.2015 р. набрали чинності зміни, внесені до ст. 69 Податкового кодексу України, якими поширено принцип мовчазної згоди на податкові відносини при взятті рахунку платника податків на облік контролюючими органами.
Зокрема, встановлено, що якщо контролюючий орган не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення від фінансової установи про відкриття рахунку не направив повідомлення про відмову у взятті рахунку на облік, такий рахунок вважається взятим на облік у контролюючому органі за мовчазною згодою — на час та дату отримання фінансовою установою повідомлення (квитанції) контролюючого органу про підтвердження факту прийняття повідомлення до оброблення згідно з порядком подання повідомлень.


Про коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства за обліковою ставкою Національного банку України
Державна фіскальна служба України, керуючись нормами п.п. 4 п.4 Положення про Державну фіскальну службу України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 № 236, інформує про величину коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства у І кварталі 2015 року, для гірничих підприємств, що порушили строк регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр.
Розрахункова вартість товарної продукції гірничого підприємства визначається як сума витрат, що обчислені згідно з пп. 252.11-252.15 ст.252 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), та прибутку, як алгебраїчного добутку вказаних витрат та коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, обчисленого у матеріалах геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр, затверджених центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр (п. 252.16 ст. 252 Кодексу).
У випадку порушення гірничими підприємствами строку регулярної повторної геолого-економічної оцінки запасів корисних копалин ділянки надр передбачено застосування коефіцієнта рентабельності гірничого підприємства, що дорівнює трикратному розміру облікової ставки Національного банку України (далі - облікова ставка).
У першому кварталі 2015 року діяли 3 (три) облікові ставки: 14 відс., 19,5 відс., 30 відс., затверджені постановами Правління Національного банку України від 12.11.2014 № 719, 04.02.2015 № 81, 02.03.2015 № 154, відповідно.
З метою уникнення різнотлумачень, ДФС базуючись на принципі рівномірності обчислила розмір середньозваженої облікової ставки Національного банку України для визначення коефіцієнту рентабельності гірничого підприємства для розрахунку величини податкового зобов’язання з рентної плати за ідми для видобування корисних копалин.
Тривалість дії облікової ставки:
14 відс. - 36 днів (01.01.2015-05.02.2015);
19,5 відс. - 26 днів (06.02.2015-03.03.2015);
30 відс. - 28 днів (04.03.2015-31.03.2015).


Лікарські засоби та медичні вироби, дозволені для застосування у межах клінічних випробувань
Згідно з підпунктом «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків.
Отже, знижена ставка податку на додану вартість (7 відс.) може бути застосована лише за наявності відповідних дозволів Міністерства охорони здоров'я України на проведення клінічних випробувань.
У листі-роз'ясненні від 09.04.2015 визначено порядок надання таких дозволів та їх документального оформлення.
Зокрема, документами, які підтверджують право суб’єктів господарювання на ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, із застосуванням ставки податку у розмірі 7 відс., є:
1) позитивний висновок ДП «Державний експертний центр МОЗ України» експертизи матеріалів щодо проведення клінічного випробування, затверджений МОЗ України, щодо усіх видів клінічних випробувань лікарських засобів, які тривають та були розпочаті до 03.04.2015, а також щодо усіх видів клінічних випробувань заяви про проведення яких були подані до МОЗ України до вказаної дати, тобто до 03.04.2015;
2) рішення МОЗ України про проведення клінічних випробувань, затверджене відповідним наказом МОЗ України, щодо усіх видів клінічних випробувань заяви про проведення яких були подані до МОЗ України, починаючи з 03.04.2015.


Оподаткування податком на прибуток операцій в іноземній валюті
Державна фіскальна служба України з метою однозначного розуміння питань відображення у податковому обліку операцій з розрахунками в іноземній валюті до 01.01.2015 повідомляє таке.
Оподаткування операцій з розрахунками в іноземній валюті здійснюється згідно з п. 153.1 ст. 153 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) у редакції, чинній до 01.01.2015.
Визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. ІІри цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) ураховується у складі витрат латника податку (підпункт 153.1.3 пункту 153.1 статті 153 Кодексу).
Облік операцій в іноземній валюті регулюється Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 № 193 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.08.2000 за № 515/4736 (далі - П(С)БО № 21).
Пунктом 4 ІІ(С)БО № 21 визначено, що курсова різниця - це різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.
У податковому обліку позитивне значення курсових різниць, визначене відповідно до п. 153.1.3 п. 153.1 ст. 153 Кодексу, банківською установою включається до складу доходу від операційної діяльності, іншими платниками податку - до складу інших доходів.
Відповідно до положень п. 137.4 ст.137 Кодексу датою отримання доходів, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються згідно з цією статтею, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань), визначений з урахуванням норм цього пункту та статті 159 цього Кодексу.
Податкові витрати за операціями в іноземній валюті формуються згідно з вимогами п.п. "а" п.п. 138.10.4 п. 138.10 ст.138 Кодексу та відносяться до інших операційних витрат, які включаються до складу витрат у періоді, в якому вони були здійснені (п. 138.5 ст.138 Кодексу).
Тобто, визначені за правилами бухгалтерського обліку курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти для цілей оподаткування податком на прибуток визнаються доходами та/або витратами у звітному періоді їх виникнення відповідно до вимог Кодексу.


Про оподаткування податком на додану вартість
Державна фіскальна служба України у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 року № 136 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року № 15» (далі - Постанова № 136) та з метою оперативного інформування платників податку на додану вартість щодо порядку застосування режиму звільнення для операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, визначеного пунктом 23 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (далі - Закон №71) продовжено до 01.01.2017 дію режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість для операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, визначеного пунктом 23 підрозділу 2 розділу XX Кодексу.
При цьому переліки таких відходів та брухту чорних і кольорових металів затверджуються Кабінетом Міністрів України.
Водночас дія постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 року №15 (далі - Постанова №15), якою затверджені переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких тимчасово звільнялися від оподаткування податком на додану вартість, обмежувалась лише 2014 роком. Станом на 01.01.2015 відповідного нормативно-правового акта Уряду, який визначав би переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, або продовжував би дію Постанови № 15, прийнято не було.
Таким чином, з 01.01.2015 були відсутні чинні переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, до операцій з постачання яких міг застосовуватись режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість, визначений пунктом 23 підрозділу 2 Розділу XX Кодексу.
З метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до норм Закону №71 та Кодексу Кабінет Міністрів України Постановою № 136 вніс зміни до Постанови №15, згідно з якими продовжено дію вказаних переліків до 01.01.2017.
Постанова № 136 набрала чинності з дня опублікування (газета «Урядовий кур’єр» № 58 від 31.03.2015), а саме 31.03.2015.
Отже, операції з постачання, у тому числі операції з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, що здійснювалися суб’єктами господарювання з 01.01.2015 до 30.03.2015 (включно), підлягали оподаткуванню податком на додану вартість у загальновстановленому порядку з нарахуванням податку за ставкою 20 відсотків.
З 31.03.2015 і до 01.01.2017 на операції з постачання, у тому числі операції з імпорту, відходів та брухту чорних і кольорових металів, включених до відповідних переліків, поширюється режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість, визначений пунктом 23 підрозділу 2 розділу XX Кодексу.


Для торгівлі пивом з 1 липня знадобиться ліцензія
Дніпропетровська ОДПІ нагадує, що з 1 липня 2015 року вступають в дію норми законодавства щодо віднесення пива до алкогольних напоїв.
Відповідно до змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 року №481/95-ВР (далі – ЗУ №481), з 1 липня 2015р. до алкогольних напоїв відносяться продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
Відповідно до ст. 15 ЗУ №481 - роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.
Нагадуємо, що для отримання ліцензії суб’єкти господарювання мають надати:
- заяву;
- платіжне доручення з відміткою штампа банку;
- документ, що посвідчує особу (для фізичних осіб);
- довіреність, що уповноважує представника заявника на отримання ліцензії.
Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень. Нагадуємо, що прийом та видача документів для оформлення ліцензій (дублікатів) на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами здійснюється в ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Сімферопольська, 17-а, а також в Центрах обслуговування платників податків ДПІ, що діють на районних рівнях.


Про сплату податків (транспортний податок; податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; плата за землю)
Декларування доходів, сплата податкових зобов'язань – це необхідна складова цивілізованих відносин між державою та її громадянами. Сплата податків у цілому світі є питанням престижності та честі. Тому декларувати податкові зобов'язання та повною мірою сплачувати їх вкрай необхідно, бо змінити життя людей на краще можливо лише маючи стабільний і наповнений бюджет.
Місцеві податки мають велике значення для розвитку регіону: внутрішня інфраструктура, місцеві пам'ятки, дороги – їхній стан прямо пропорційно залежить від наповнення місцевої казни. Основним бюджетоутворюючим місцевим податком, який лишається в казні регіону є податок на майно. Він включає в себе: транспортний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та плату за землю.
З метою поліпшення економічно-соціального розвитку Дніпропетровського регіону ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертається до кожного громадянина з проханням свідомо виконувати свій конституційний обов’язок – добровільно сплачувати податкові зобов'язання. Завітавши до територіального органу ДФС за місцем реєстрації лише один раз ви можете отримати податкові консультації стосовно правильності нарахування податкових зобов’язань по всіх податках і зборах. Територіальні органи ДФС чекають на вас.
Шановні мешканці Дніпропетровщини, звертаємо вашу увагу на те, що згідно змін до Податкового кодексу України з 01.01.2015 року транспортний податок для громадян застосовується вперше. В зв’язку з цим ГУ ДФС у Дніпропетровській області рекомендує власникам легкових автомобілів, що зареєстровані (використовуються) до 5 років і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. не чекати вручення повідомлення-рішення територіальними органами ДФС, а добровільно до 1 липня завітати до інспекції для звірки даних податкового зобов’язання з транспортного податку.
Громадян, які мають право власності або право користування земельною ділянкою також запрошуємо до 1 липня відвідати територіальні органи ДФС, адже земельний податок – вагомий бюджетоутворюючий місцевий податок, який лишається в розпорядженні громади, використовується як джерело для фінансування заходів, направлених на раціональне використання та охорону земель, підвищення родючості ґрунтів, відшкодування витрат власників землі і землекористувачів, пов’язаних з господарюванням на землях гіршої якості, на ведення земельного кадастру, здійснення землеустрою та моніторингу земель, розвиток інфраструктури населених пунктів тощо.
ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертається до платників орендної плати та плати за землю з проханням належного виконання обов’язку зі сплати за землю та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної форми власності і нагадуємо, що сума орендної плати, що виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах за ставкою 1,5%.
В зв'язку з численним змінами в податковому законодавстві стосовно оподаткування об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб радимо громадянам завітати до ЦОП за місцем реєстрації, для звірки даних та вірного нарахування (правильного визначення) податкового зобов'язання. Фізичні особи в 2015 році будуть cплачувати податок на нерухомість за 2014 р. за ставками, які діяли в 2014 році протягом 60 календарних днів з дня отримання повідомлення рішення від органу ГФС, а саме 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків, площею не більше 500 кв. м, і 2,7% для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків більше 500 кв. м., для різних видів житла 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м, і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.
Пільги зі сплати податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир - 120 кв. м, будинків - 250 кв. м, квартир і будинків - 370 кв. м. Застосування пільги обчислюється в 1 кварталі 2014 з розрахунку житлової площі, 2,3 і 4 квартали 2014 року - загальною.
Шановні громадяни, отримайте податкове повідомлення-рішення по сплаті місцевих податків і зборів до 1 липня 2015 року прямо в територіальному органі ДФС! Це стане вагомим внеском у співфінансування бюджетної сфери Дніпропетровщини.


Музей у Державній фіскальній службі України сприяє вихованню сумлінних платників податків
У рамках виховання податкової культури у підростаючого покоління – майбутніх платників податків та сприяння утвердженню ідеології добровільної сплати податків Державна фіскальна служба України продовжує проведення у 2015 році екскурсій для учнів загальноосвітніх закладів м. Києва до Музею ДПС України.
Протягом поточного року співробітниками Музею податкової служби проведено 18 екскурсій, які відвідало 428 учнів столичних шкіл та ліцеїв. Майбутніх платників податків знайомлять з поняттям „податок”, історією податків та розвитку податкової, а нині фіскальної служби України, будовою бюджету країни.
Музей ДПС України було засновано у 2002 році. Експозиція постійно оновлюється та поповнюється. Екскурсії проводять ветерани податкової служби, які були учасниками її створення і мають чималий досвід роботи.


Працівники підрозділу «Фантом» ДФС затримали вантажівку з горілкою, яка прямувала до м. Донецьк в об’їзд КПВВ
Працівники підрозділу податкової міліції «Фантом» ДФС спільно з працівниками Служби безпеки України та прикордонної служби України на об’їзній дорозі поза КПВВ «Курахове» затримано транспортний засіб, в якому виявлено 20 тис. пляшок горілки з ознаками підробки на суму 746,4 тис. грн.
Згідно товарно-транспортних документів вантаж прямував з м. Курахове до м. Маріуполь Донецької області на адресу торгового підприємства. Разом з тим, водій автотранспорту підтвердив, що вказаний вантаж фактично планувався для переміщення через лінію зіткнення до м. Донецька.
Вказаний автотранспорт разом із вантажем затримано. Тривають процесуальні дії.


Замовте собі електронну перевірку
З 01.01.2014 вступила в дію норма Податкового кодексу України, якою передбачено проведення електронних перевірок суб’єктів господарювання.
Умови проведення такої перевірки та її переваги прокоментував виконуючий обов’язки заступника начальника Дніпропетровської ОДПІ Денис Рева підчас зустрічі з представниками ЗМІ.
«Електронна перевірка може бути проведена за визначені платником податків податкові періоди, за які не проводились документальні планові або позапланові перевірки та у разі надання до податкового органу відповідних декларацій та розрахунків. Такий податковий період не може становити менше одного податкового (звітного) періоду з відповідного податку чи збору.
Така можливість надана наступним платникам податків:
з 01.01.2014, які застосовують спрощену систему оподаткування,
з 01.01.2015 — суб’єкти мікро-, малого та середнього бізнесу,
з 01.01.2016 — всі інші платники податків.
Для цього платник податків повинен подати заяву до податкового органу, в якому він перебуває на обліку. Крім того, разом із Заявою платник податків подає в електронній формі документи, які відповідно до Податкового кодексу України пов'язані з обчисленням та сплатою податків і зборів, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у встановленому форматі.
Слід відзначити такі переваги електронної перевірки:
- дистанційне обслуговування платників податків;
- мінімізація впливу людського фактора;
- підвищення якості проведення перевірки;
- зменшення терміну проведення перевірки;
- впевненість у правильності та повноті оподаткування здійснених фінансово-господарських операцій;
- зниження адміністративного навантаження на платника податків.»


З 1 липня 2015 року підприємці - платники єдиного податку 3-ї групи застосовують РРО
Дніпропетровська ОДПІ нагадує, що з 1 липня 2015 року фізичні особи - платники єдиного податку третьої групи при здійсненні готівкових розрахунків обов’язково використовують РРО (крім торгівлі на ринках та/або продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі).
Фізичні особи - платники єдиного податку третьої груп при готівкових розрахунках мають право не застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) тільки якщо діяльність здійснюється на ринках та/або продажу товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі.
У всіх інших випадках фізичні особи - платники єдиного податку третьої групи зобов'язані застосовувати РРО.
Вимоги щодо застосування касових апаратів для платників єдиного податку другої групи набирають чинності з 1 січня 2016 року.
Зазначимо, що для платників єдиного податку, які використовують у своїй діяльності РРО, передбачений мораторій на перевірки. Зокрема, якщо платники єдиного податку другої і третьої груп, які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО, з дати початку застосування РРО до 01.01.2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО відповідно до норм Податкового Кодексу України.
Нагадуємо, зазначені норми передбачені Законом України від 28.12.14 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».


5 кроків до застосування РРО
ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників на те, що з 1 січня 2015 року сфера застосування РРО суттєво розширилася. З 01.07.2015 року платники єдиного податку ІІ та ІІІ груп повинні застосовувати в своїй господарський діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО.
Першим кроком суб’єктів господарювання, які мають наміри використовувати реєстратори розрахункових операцій, є вивчення документації щодо застосування певних видів реєстраторів, моделей та їх класифікацій у конкретних сферах діяльності, а потім вже їх придбання.
Другим кроком є обрання центру сервісного обслуговування та укладання з ним договору.
Третім кроком є звернення до податкової за місцезнаходженням (місцем проживання) суб’єкта господарювання та подання:
- заяви про реєстрацію РРО за формою № 1-РРО;
- копії документа, що підтверджує факт придбання або безоплатного отримання РРО;
- копії документа на право власності або права перебування (оренди) в приміщенні, де будуть використовувати касовий апарат;
- копії договору із ЦСО (центром сервісного обслуговування);
- отримання довідки про резервування фіскального номера РРО за формою № 2-РРО.
Четвертим кроком протягом 5 робочих днів із моменту видачі довідки про резервування фіскального номера РРО є звернення до ЦСО, аби касовий апарат опломбували та ввели в експлуатацію.
П’ятим кроком є подання копії згаданої довідки та акту до закінчення вищезазначеного п’ятиденного строку до податкової для завершення реєстрації РРО й отримання посвідчення.


Право на податкову знижку при навчанні
Дніпропетровська ОДПІ інформує, що наказом ДФС України від 06.04.2015 року №247 затверджена Узагальнююча податкова консультація щодо включення до податкової знижки за звітний рік сум витрат, понесених у минулому році на оплату вартості навчання за місяці звітного року.
Зокрема, нормами Податкового кодексу України передбачено, що до податкової знижки за звітний календарний рік можна включати витрати за навчання понесені платником протягом звітного податкового року. При цьому відповідно до умов договору плата за навчання може вноситися як за весь строк навчання одноразово, так і частинами – помісячно, по семестрах, щорічно. Оскільки навчальний рік триває 12 місяців та розпочинається, як правило, 1 вересня, то до навчального року (семестру) включаються місяці календарного року наступного за звітним.
Отже, якщо навчання оплачується одним платіжним документом (квитанцією) за місяці навчального року, який включає місяці календарного року наступного за звітним, то при включенні до податкової знижки за звітний рік слід ураховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року. Решта суми, сплаченої за таким платіжним документом (квитанцією), може бути включена платником податку при реалізації права на податкову знижку у наступному році.


Облік водокористування
З 30.04.2015 р. набрав чинності наказ Мінприроди України, яким затверджено Порядок ведення державного обліку водокористування та форму звітності № 2ТП-водгосп (річна) «Звіт про використання води» (далі — звіт).
Зазначено, що державний облік водокористування здійснюється шляхом подання водокористувачами звітів у термін не пізніше 1 лютого наступного за звітним року до організацій, що належать до сфери управління Держводагентства.
Водокористувачі, які здійснюють передачу води іншим водокористувачам та/або прийом зворотних (стічних) вод від інших водокористувачів, щороку до 1 лютого при поданні звіту мають надавати перелік таких водокористувачів з інформацією щодо об’ємів води, врахованих у договорах на водопостачання (поставку води) і водовідведення.
Копії звітів з позначкою про одержання подаються платниками рентної плати за спеціальне використання води разом з податковими деклараціями зазначеного збору до територіальних органів ДФС.


Скористайтесь сервісом ДФСУ «Пульс»
Дніпропетровська ОДПІ звертає увагу платників, що головний принцип роботи сервісу «Пульс» – зворотній зв’язок та оперативне вирішення проблемних питань платників. Ефектом такого зворотного зв’язку стає покращення сервісного супроводу підприємництва краю. Працівники Державної фіскальної служби не тільки приймають повідомлення від громадян, а й інформують заявників про результати розгляду звернень та вжиті заходи.
Нагадаємо, номер телефону сервісу ДФСУ „Пульс” (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.


Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
У 2015 році фізичним особам платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок буде нараховуватися контролюючими органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік. З 01.01.2015 року об'єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
Об'єкти нежитлової нерухомості - будівлі, приміщення, що не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду. У нежитловій нерухомості виділяють:
- будівлі готельні - готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, будинки відпочинку;
- будівлі офісні - будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей;
- будівлі торговельні - торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування;
- гаражі - гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки;
- будівлі промислові та склади;
- будівлі для публічних виступів (казино, ігорні будинки);
- господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.


Сервіс фіскальної служби, який «знає все»
Дніпропетровська ОДПІ звертає увагу платників, що інформаційно-довідковий ресурс ДФС України – «ЗІР» доступний кожному. Він дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, використовуючи ключові слова.
За допомогою ресурсу «ЗІР» можна переглянути інформацію за певні періоди, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань. Також, функціонал ресурсу передбачає можливість надання пропозицій з технічних питань його роботи шляхом використання «Форми зворотнього зв’язку», розміщеної в рубриці «Про ресурс».
Скористатися ресурсом «ЗІР» можна через веб - портал ДФС України (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).


Как рассчитать налог на недвижимость
Главное управление ГФС в Днепропетровской области дает разъяснение по налогу на недвижимость, а частности по расчету суммы налога.
Пример алгоритма расчета налога на недвижимое имущество, отличное от земельного участка:
- У физического лица в собственности находится квартира, жилая площадь которой 123 м2, а общая 220 м2, льгота по уплате налога (120 м2), ставку налога установлена в размере 1% минимальной заработной платы на 01.01.2014 г.. (12, 18 грн.).
- По 2014 сумма налога рассчитывается:
I квартал - (123 м2 - 120 м2) 12,18 грн. / 12 мес. 3 мес. = 9,14 грн.
II - IV кварталы - (220 м2 - 120 м2) 12,18 грн. / 12 мес. 9 мес. = 913,5 грн.
По 2014 сумма налога составляет 922,64 грн. (9,14 грн. + 913,5 грн.).
Физическому лицу будет направлено налоговое уведомление-решение об уплате налога в сумме 922,64 грн., Которую необходимо оплатить в течение 60 дней со дня вручения налогового уведомления-решения.


Про марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів
Днями в медіа-центрі «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція на тему: «В Україні з 1 липня 2015 року запроваджено марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів» за участі начальник відділу акцизного податку управління контролю за обігом та оподаткування акцизним податком Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Ольги Вишньовки.
Марка акцизного податку - спеціальний знак для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, який підтверджує сплату акцизного податку, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.
За словами Ольги Вишньовки: "Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв з вмістом спирту від 1,2 до 8,5 відсотка об'ємних одиниць не здійснюється. Акцизні марки для вироблених в Україні алкогольних напоїв і тютюнових виробів відрізняються від марок для ввезених на митну територію України алкогольних напоїв і тютюнових виробів дизайном та кольором."
Так, для маркування алкогольних напоїв вітчизняного виробництва акцизні марки виготовляються в зеленій та червоній кольоровій гамі.
Для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва – фіолетовій та помаранчевій кольоровій гамі.
Для маркування тютюнових виробів вітчизняного виробництва – в зеленій кольоровій гамі.
Для тютюнових виробів імпортного виробництва - синій кольоровій гамі.
На кожну марку наносяться обов’язкові реквізити - слова "УКРАЇНА", "МАРКА АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ", "ТЮТЮНОВІ ВИРОБИ".
"Вартість марок акцизного податку нового зразка не змінюється. Розмір плати за одну марку акцизного податку для алкогольних напоїв становить 0,1926 гривні, для тютюнових виробів - 0,091 гривні. Марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв і тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання" - відмітила Ольга Вишньовка.


Право на податкову соціальну пільгу лише від одного роботодавця
Дніпропетровська ОДПІ повідомляє, що платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Податкова соціальна пільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платник податку був звільнений з місця роботи. Платник податків має право на отримання податкової соціальної пільги лише від одного працедавця і реалізовувати це право на іншому місці роботи не має права.


ДФС проводить опитування
ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що для визначення думки суб’єктів господарювання та громадян щодо доцільності впровадження єдиного мобільного номера для отримання інформаційно-довідкових послуг Контакт-центру ДФС, на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС України у розділі «Опитування» розміщено питання та варіанти відповідей. Опитування триватиме до 15 червня 2015 року.
Шановні громадяни, просимо взяти участь та висловити свою думку.


Власна безпека ГУ ДФС у Дніпропетровській області провела 80 службових розслідувань та перевірок
Впродовж січня - квітня 2015 року управлінням власної безпеки Головного управління ДФС у Дніпропетровській області проведено 80 службових розслідувань та перевірок, за результатами яких встановлено 55 фактів порушень вимог діючих законодавчих та нормативно-правових документів з боку співробітників територіальних та структурних підрозділів ГУ ДФС області.
За матеріалами управління власної безпеки ГУ ДФС у Дніпропетровській області розпочато 18 кримінальних проваджень, у тому числі 2 за одержання незаконної винагороди; винесено 42 подання керівникам територіальних підрозділів ГУ ДФС області для вжиття заходів реагування щодо усунення недоліків та притягнення винних осіб до відповідальності; до дисциплінарної відповідальності притягнуто 24 працівника служби.
З метою недопущення фактів прийому на роботу в органи Державної фіскальної служби осіб, що своїми діями або вчинками можуть дискредитувати імідж служби, в результаті перевірок 222 кандидатів на працевлаштування було відмовлено у призначенні 7 претендентам.


Нова звітність з ЄСВ
ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що з 01.06.2015 року звіт з ЄСВ необхідно здавати за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. №435. У таблиці 1 звіту за формою №Д4 передбачені спеціальні поля для інформації про зниження ставки. Необхідно поставити відмітку про застосування понижувального коефіцієнта — «ТАК» або «НІ». У реквізиті «20» зазначається середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік.
У рядках 2.1–2.4 таблиці 1 та їх розшифрованих складових має бути зазначена фактична сума нарахованого доходу, із якої стягують єдиний внесок, тобто в межах максимальної величини, але без доведення до розміру мінзарплати, а суми різниці між мінінімальною зарплатою та фактичною величиною нарахованих виплат необхідно зазначати в рядках 2.5.1–2.5.5. Звертаємо увагу на необхідності заповнення в таблиці 6 нарахування єдиного внеску окремо за кожною застрахованою особою. Відображення утримань необхідно зазначати в графі 20. Также таблицю 6 доповнили реквізитом «24»: ознака неповного робочого часу (1 — так, 0 — ні).

За невиконання резидентами вимог щодо порядку та строків декларування валютних цінностей та іншого майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами передбачена відповідальність
Несвоєчасне подання, приховування або перекручення у звітності даних про валютні операції тягне за собою відповідальність, передбачену ст.16 Декрету Кабінету міністрів України від 19.02.1993 №15-93 „Про систему валютного регулювання і валютного контролю”, наказом ДПА України від 04.10.1999 р. №542 «Про затвердження Порядку застосування штрафних санкцій за порушення валютного законодавства» та Постановою Національного банку України від 08.02.2000 №49 «Про затвердження Положення про валютний контроль» (далі – Положення).
Відповідно до п.2.7 Положення про валютний контроль, невиконання резидентами вимог щодо порядку та строків декларування валютних цінностей та іншого майна тягне за собою таку відповідальність:
- порушення строків декларування - накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний звітний період;
- порушення порядку декларування - накладення штрафу в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушенням порядку декларування є подання недостовірної інформації або перекручення даних, що відображаються у відповідній декларації, якщо такі дії свідчать про приховування резидентами валютних цінностей та майна, що знаходяться за межами України.
Неподання або несвоєчасне подання резидентами України декларації (за відсутності валютних цінностей та майна за межами України) не тягне за собою застосування фінансових санкцій.

Чи можна здійснювати на території України розрахунки між резидентами в іноземній валюті?
Відповідно до п.1 ст.3 Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» із змінами та доповненнями (далі - Декрет) валюта України є єдиним законним засобом платежу на території України, який приймається без обмежень для оплати будь-яких вимог та зобов’язань, якщо інше не передбачено цим Декретом, іншими актами валютного законодавства України. При цьому використання іноземної валюти на території України як засобу платежу потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України згідно з пп. «г» п.4 ст.5 Декрету.
Порядок видачі зазначеної ліцензії визначений Положенням про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу, що затверджене постановою Правління Національного банку України від 14 жовтня 2004 р. №483, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 09.11.2004 за №1429/10028.
Таким чином, здійснення на території України розрахунків між резидентами в іноземній валюті як засобу платежу потребує індивідуальної ліцензії Національного банку України.


В якому випадку зупиняється нарахування пені за порушення строків розрахунків у сфері ЗЕД?
Відповідно до ст.4 Закону України від 23 вересня 1994 року №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» із змінами та доповненнями (далі – Закон №185) порушення резидентами строків розрахунків за експортно-імпортними операціями, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).
У разі прийняття до розгляду судом, Міжнародним комерційним арбітражним судом чи Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України позовної заяви резидента про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків, передбачених експортно-імпортними контрактами, строки, передбачені ст.1 і 2 Закону №185 або встановлені Національним банком України відповідно до ст.1 і 2 Закону №185, зупиняються і пеня за їх порушення в цей період не сплачується.
У разі прийняття судом рішення про відмову в позові повністю або частково або припинення (закриття) провадження у справі чи залишення позову без розгляду строки, передбачені ст.1 і 2 Закону №185 або встановлені Національним банком України відповідно до ст.1 і 2 Закону №185, поновлюються і пеня за їх порушення сплачується за кожний день прострочення, включаючи період, на який ці строки було зупинено.
У разі прийняття судом рішення про задоволення позову пеня за порушення строків, передбачених ст.1 і 2 Закону №185 або встановлених Національним банком України відповідно до ст.1 і 2 Закону №185, не сплачується з дати прийняття позову до розгляду судом. Державні податкові інспекції вправі за наслідками документальних перевірок безпосередньо стягувати з резидентів пеню, передбачену ст.4 Закону №185.


Який орган уповноважений здійснювати проставлення апостиля на довідках, які підтверджують статус податкового резидента?
Відповідно до п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. №61 ”Про надання повноважень на проставлення апостиля, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів” повноваження на проставлення апостиля, що посвідчує справжність підпису, ким виступала особа, яка підписала документ, у відповідному випадку автентичність печатки чи штампа, якими скріплюється документ надати:
Міністерству освіти і науки - на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, установами і організаціями, що стосуються сфери освіти і науки;
Міністерству юстиції - на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України;
Міністерству закордонних справ - на всіх інших видах документів.
Таким чином, проставлення апостиля на довідках, які підтверджують статус податкового резидента здійснює Міністерство закордонних справ.
Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджені спільним наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 5 грудня 2003 року №237/803/151/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2003 р. за №1151/8472.

Електронне адміністрування ПДВ
З 1 січня 2015 року фіскальним відомством впроваджена система електронного адміністрування податку на додану вартість. З 07.03.2015 р. набрали чинності зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість. Прокоментувала новації законодавства в частині електронного адміністрування ПДВ заступник начальника – начальник Солонянського відділення Дніпропетровської ОДПІ Людмила Бик.
«Так, система електронного адміністрування ПДВ запроваджується поетапно: з 1 січня до 1 липня 2015 року - у тестовому режимі; з 1 липня 2015 року - на постійній основі.
Система електронного адміністрування ПДВ забезпечує автоматичний облік у розрізі платників податку.
Запровадження електронного адміністрування ПДВ має переваги:
- запобігання незаконному відшкодуванню ПДВ з бюджету;
- значно збільшено поріг для обов’язкової реєстрації суб’єктів господарювання в якості платника податку з 300 тис.грн. до 1000 тис.грн.;
- скасовано вимогу щодо видачі податкових накладних на «паперових носіях» (податкова накладна повинна виписуватись виключно в електронному вигляді);
- скасовано обов’язок платника подання контролюючому органу копії записів у реєстрах виданих та отриманих накладних;
- прискорено, на місяць в часі, можливість платника отримання бюджетного відшкодування ПДВ;
- значно скорочено кількість критеріїв автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ;
- зменшення кількості перевірок суб’єктів господарювання;
- спрощення податкової звітності», - повідомила очильниця відділення.

Уточнити податковий кредит з ПДВ можна протягом 1095 днів
Дніпропетровська ОДПІ повідомляє, відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Статтею 102 ПКУ визначено, що строк давності складає 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання.
3 урахуванням змін, внесених до п. 198.6 ст. 198 ПКУ, з 01.01.2015 втратила чинність норма, згідно з якою у разі, якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманої податкової накладної, таке право зберігалося за ним протягом 365 календарних днів з дати складання такої накладної.
Таким чином, всі податкові накладні, складені в звітних податкових періодах 2014 року, могли бути включені до складу податкового кредиту не пізніше грудня 2014 року (за умови дотримання інших вимог ПКУ щодо формування податкового кредиту).Оскільки станом на 31.12.2014 до складу податкового кредиту могли бути включені податкові накладні з датою складання не раніше 01.01.2014, до уточнюючих розрахунків, які подаються до контролюючого органу з метою включення до складу податкового кредиту таких податкових накладних, не можуть бути включені податкові накладні з датою складання до 01.01.2014 (винятком є лише податкові накладні, які включаються до складу податкового кредиту за фактом оплати платниками податку, які формують податковий кредит за касовим методом).
Таким чином, починаючи з 01.01.2015, платники ПДВ, які станом на зазначену дату не включили до складу податкового кредиту суми ПДВ за податковими накладними, складеними з 01.01.2014 по 31.12.2014, можуть реалізувати своє право на формування податкового кредиту по таким податковим накладним шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди, але з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, тобто за звітний період січень 2014 року уточнюючий розрахунок може бути подано не пізніше ніж через 1095 днів, починаючи з 20.02.2014, за грудень 2014 року – не пізніше ніж через 1095 днів, починаючи з 20.01.2015.
Зазначене стосується податкових накладних, складених у 2014 році як в електронному, так і в паперовому вигляді, як зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних так і тих, що за правилами, діючими до цієї дати, не підлягали реєстрації в ЄРПН.

Фізичним особам, які мають право на податкову знижку за наслідками 2014 року
Дніпропетровська ОДПІ нагадує студентам про можливість до 31 грудня 2015 року подати документи на отримання податкової знижки за навчання. І звертає увагу, якщо платник податку до кінця податкового року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. Платник податків, який навчається в декількох навчальних закладах України має право скористатися податковою знижкою на навчання. В ході проведення деклараційної кампанії з метою одержання податкової знижки платниками вже подано 109 декларацій, сума повернення складає 101,8 тис.грн.

Свято Останнього дзвоника – крок у доросле життя
У школах пролунав останній дзвоник. Він сповістив усіх школярів, що закінчився ще один учбовий рік. Для деяких учнів він черговий, а для одинадцятикласників - «останній». А це значить - розставання, смуток, добрі побажання. На порозі нове життя - незвичайне, складне, але цікаве і прекрасне.
На свято Останнього дзвоника до учнів Балівської СШ завітав в.о. заступника начальника Дніпропетровської ОДПІ Денис Рева. Він привітав школярів та випускників зі святом і побажав їм міцного здоров’я, щастя, миру і добробуту, процвітання і стабільності, бадьорості і святкового настрою, щасливих та яскравих подій, завжди пам’ятати своїх батьків та турбуватися про них, бути справжніми патріотами своєї Батьківщини. Під час урочистості ученицям цієї школи Бовт Анастасії та Погрібній Діані були вручені грамоти за перемогу в першому етапі конкурсу дитячої творчості «Майбутнє країни – у мріях дитини» в першій та другій категоріях.
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор