www.solon-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Четверг, 28 березня 2024 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Солонянський район >> Новини
Переорієнтація підприємств на випуск продукції до країн ЄС – реальність сьогодення
Версія для друку Написати листа

Переорієнтація підприємств на випуск
продукції до країн ЄС – реальність сьогодення


Дніпропетровська область залишається одним з основних експортерів України і продовжує утримувати провідні позиції у сфері зовнішньої торгівлі України, займаючи друге місце за обсягами експорту та імпорту.
Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 146 країн світу. Найбільші обсяги зовнішньоторговельних операцій здійснювалися з країнами Європи (29,6% в загальному обсязі зовнішньоторговельного обороту області), Азії (28,4%), СНД (25,6%).
Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі, Чехії, Словаччини. Найбільше отримано товарів з Німеччини, Польщі та Італії.
У той же час поліпшилося зовнішньоторговельне співробітництво з країнами Європи та активізувалась зовнішня торгівля з деякими країнами СНД, Азії та Африки. Збільшився обсяг експортних операцій з Грузією, Вірменією, Туркменістаном, Азербайджаном та Киргизстаном.
Значну частку у товарній структурі експорту області складали чорні метали (40,2% загального обсягу) та руди, шлак і зола (24,9%). У структурі експорту до країн ЄС також переважали руди, шлак і зола (46,4% експорту до цих країн) та чорні метали (18,4%).
У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги палив мінеральних; нафти та продуктів її перегонки, фармацевтичної продукції, машин, обладнання та механізмів, електротехнічного обладнання, пластмас, полімерних матеріалів та чорних металів.
23 жовтня 2014 року Європейський парламент підтримав проект регулювання Європейського Союзу, що припускає продовження на один рік – до 31 грудня 2015 року – дії автономних торгових заходів щодо України.
Вже 24 жовтня 2014 року Рада Європейського Союзу прийняла постанову про продовження до кінця 2015 року односторонніх торговельних преференцій, які застосовують на користь України, починаючи з квітня 2014 року. Ця постанова надає українським експортерам можливість і надалі мати преференційний доступ на ринки ЄС, не чекаючи на набуття чинності положень про торгівлю в рамках Угоди про асоціацію Україна - ЄС.
У подібних умовах нагальним стає питання першочергових дій українських виробників для виходу на європейський ринок.
В таких умовах українським товаровиробникам варто докласти максимум зусиль у переорієнтації на нові ринки, зокрема, європейські, аби таким чином компенсувати неминучі втрати на російському ринку.
Статистичні дані свідчать, що географічна структура зовнішньої торгівлі товарами Дніпропетровської області зазнала змін, що підтверджує усвідомлення українськими експортерами необхідності переорієнтації з традиційних ринків збуту продукції на нові, перспективні, у відповідності з європейськими ініціативами України.


Відділ економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації
Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор